Un rol important în învățarea unei limbi este să cunoaștem cultura și tradițiile acestei țări. Germania este o țară cu multe obiceiuri și tradiții.
Un rol aparte în cultura Germaniei îl au tradițiile culinare. Fiecare din cele 16 Landuri se laudă cu cele mai delicioase și apetisante mâncăruri traditionale germane.
Ce se mănâncă în Germania?
- Datorită amplasării directe la Marea Nordică în nord-vest și Marea Baltică în nord-est landurile din nordul Germaniei, Bremen, Hamburg, Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen-Anhalt au în culinăria lor produse de mare – țiparul, heringul- precum și fructe de mare- midii, scoici. Să vedem unele din mâncăruri tradiționale din aceste regiuni.
Die Aalsuppe este făcută din peștele țipar, legume și ierburi cum ar fi mărar, salvie, patrunjel și combinată în unele regiuni cu fructe coapte. Se servește ca fel principal.
O altă mâncare delicioasă tradițională nordului german este Hamburger Fischbrötchen - un sandwich cu pește sau fructe de mare. Rulourile de pește sunt vândute la standurile alimentare și în restaurantele fast-food.
Labskaus - mâncare tradițională nordică, din cartofi cu carne de vită și sfeclă roșie, toate făcute piure, amestecate și servite cu matjes /hering/ și ceapă. Anterior era mâncarea preferată a marinarilor, fiind o combinație din produsele rămase în bucătăria acestora, de unde și denumirea Kaus /haos/. Astăzi o puteți găsi printre meniurile restaurantelor germane în întreaga țară.
Kieler Sprotte este preparat din șprote afumate, care sunt de obicei savurate în întregime cu felii de pâine de secară și bere rece.
Mâncărurile tradiționale cu pește includ și: Pannfisch, Matjes Hausfrauenart (scrumbie marinată cu smântână acră) .
Dacă să vorbim de un desert din regiunea nordică ar fi Rote Grütze, din regiunea Mecklenburg. Numele provine de la culoarea roșie tipică fructelor folosite - coacăză, zmeură sau cireșe, care se prepară după o rețetă specială, un desert dulce preferat de fapt în întreaga Germaniei.
- În partea centrală și de est sunt situate landurile Thüringen, Sachsen, Berlin, Brandenburg. Printre mâncarea tradițională a Germaniei din aceste regiuni se numără:
Königsberger Klopse – chifteluțe fierte, servite cu un sos ușor cu capere. Denumirea acestui fel de mâncare vine de la capitala Prusiei de Est - Königsberg și cuvântul "klops" pentru găluște mici.
Thüringer Rostbratwurst – este considerat felul de mâncare preferat al turingienilor. Peste tot în Turingia, poți vedea grătarele de cărbune aburite în grădini, în special la sfârșit de săptămână, pe care se pregătesc acești delicioși cârnăciori.
Alte mâncăruri delicioase din aceste regiuni ar fi: Leipziger Allerlei /varietate de legume/, servit ca garnitură pentru mâncăruri de carne sau pește; Leber Berliner Art / ficat de vițel/.
Berliner Currywurst – un fast-food german cu fler servit cu un sos de roșii condimentat și cu aromă de curry și cartofi prăjiți. Este una din mâncărurile preferate ale berlinezilor, care au fondat și un muzeu al acestui fel de mâncare, iar pe 4 septembrie este sărbătorită ziua fast-food-ului Currywurst.
Desertul acestei regiuni: Sächsische Quarkkeulchen, preparate dintr-o masă de cartofi și brânză de vaci, Berliner Pfannkuchen este o prăjitură coaptă din aluat de drojdie dulce cu umplutură de gem, pe care o puteți găsi și în alte regiuni, cunoscută și cu numele Berliner, Krapfen oder Donuts. O coptură delicioasă, gătită de Crăciun este Dresdner Stollen /cozonacul din Dresda/.
- În partea de vest a Germaniei sunt situate landurile Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz; Hessen; Saarland.
Mâncărurile tradiționale ale acestor regiuni sunt variate de la mâncăruri de pește, până la delicioasele feluri din carne.
Muscheln rheinische Art /midii în stil renan/ se numără printre mâncărurile clasice din bucătăria germană. Principalele ingrediente, midii din delta Rinului și vin alb din Rinul Mijlociu și de Sus precum și legume (ceapă, praz,morcovi).
Himmel und Erde (piure de cartofi și mere) – este o combinație din cartofi piure și mus de mere. Adesea sunt servite împreună cu cârnați roșii (afumați) prăjiți, ceapă prăjită și, de asemenea, slănină sau cârnați de ficat prăjiți.
Rheinischer Sauerbraten /friptură/ - carne fiartă preparată prin marinarea acesteia timp de câteva zile într-un oțet și alte ingrediente. Garniturile clasice pentru Sauerbraten sunt găluște de cartofi și sos de mere, adesea servite cu cartofi fierți sau paste și varză roșie.
Weckewerk vom Schwein este o masă consistentă de cârnați din nordul bucătăriei Hessen. Se servește fierbinte, împreună cu cartofi și castraveți murați.
Halve Hahn este o chiflă de secară cu brânză și condimente. Chifla este de obicei făcută cu unt, una până la două felii groase de brânză Gouda de vârstă medie, castraveți acri și muștar, servit cu niște ceapă feliată și un vârf de praf de boia.
Thüringer Huckelkuchen - prăjitură delicioasă cu cremă de zmeură este un clasic al bucătăriei turingiene.
- Landurile de sud ale Germaniei, Bayern, Baden-Württemberg se bucură și ele de o bucătărie variată.
Gaisburger Marsch – este o tocană tradițională șwabiană, care combină carnea de bovină, pregătită după o tradiție specială servită pe o farfurie cu cartofii și garnitură de paste Spätzle.
Maultaschen - sunt găluște din aluat de paste cu o umplutură de bază de bulion, ceapă și chifle înmuiate sau umplutură vegetariană pură cu brânză și spanac fiind o specialitate a bucătăriei de sud al Germaniei.
Weißwurst – Cârnații albi sunt una dintre cele mai renumite specialități din München. Este făcut în mod tradițional dimineața devreme și mâncați ca o gustare la piețe și taverne cu muștar dulce, pretzel și bere de grâu.
Bretzel – delicioșii covrigii sunt produse de patiserie sărate sau rareori dulci, sub forma unui șir simetric împletit. În funcție de regiune, tradiție și ocazie, sunt diferite variante de covrigi. Dimensiunile variază de la câțiva centimetri până la o jumătate de metru.
Bayerischer Kartoffelsalat – este o garnitură perfectă pentru mâncăruri cu pește prăjit, la grătar sau aburit, carne de pasăre, carne de vită, mâncare de vițel sau de miel. Salata de cartofi bavareză este făcută din ingrediente simple și servită caldă.
Eintopf – o tocană este o masă similară cu supa de legume, adesea de origine țărănească, care conține o masă completă și alimente amestecate gătite într-o oală. Ingredientele principale tipice sunt leguminoasele, cum ar fi mazărea, fasolea sau lintea, legumele, cum ar fi varza, napii, morcovii sau cartofii, precum și produsele din cereale, cum ar fi orzul, pâinea sau pastele, gătit în apă sau bulion. În funcție de rețeta de gătit, se utilizează și praz, țelină și ceapă, carne, cârnați sau slănină (adesea sărate sau afumate).
Schwarzwälder Kirschtorte este torta Pădurea Neagră, care a devenit popular în toată lumea. Este o combinație perfectă din mai multe blaturi de ciocolată, frișcă și cireșe. În mod tradițional este adaugat blatului un lichior din cireșe amare, numit Kirsch.
Dacă intenționezi să înveți germana, te invităm la un curs de germană la școala de limbi Oratorica. Aici vei fi ghidat de cei mai buni profesorii de limbă germană cu certificate internaționale.